lørdag 5. mars 2016

Mezquitaen i Cordoba


Cordobas Mezquita - moské - katedral: Den er et enestående byggverk som ikke ligner noe vi har sett av religiøse bygninger - og vi har sett mange!!

På 500-tallet bygde innvandrede visgotere en steinkirke på den plassen der La Mezquita står i dag. Da araberne erobret Andalucia ble Cordoba det viktigste byen.  Den enkle steinkirken ble revet og moskeen ble påbegynt i 780 under Abn al-Rahman.  Den ble utvidet flere ganger - befolkningen økte og det var behov for plass til at flere kunne delta i bønnen samtidig.  Frem mot 1000-tallet ble den påbygd til den størrelsen den har i dag - ca. 23 000 m2. Det er større enn Peterskirken i Roma og mye større enn en fotballbane.


La Mezquita - mye større enn en fotballbane

Moskéen var - og er - et enestående byggverk.  Rekke på rekke med dobbelte bueganger, porter og vegger kledd med mosaikk, dekorerte buehvelvinger....  Likevel har den et dempet og "verdig" uttrykk når du går omkring inne i den.

Men hvordan kunne det ha seg at moskeen ble bevart helt frem til idag, at den ikke ble revet under inkvisisjonen?  Dette var vi nysgjerrige på før vi besøkte den - vi hadde jo også hørt at moskéen ble brukt som katedral, og vi fikk delvis svar på det også.

Da Cordoba ble gjenerobret av de kristne var faktisk moskéen ansett som et fantastisk byggverk. De nye herskerne sørget først for å få innredet et beskjedent kapell der inne. Sener ble det katedralen bygget midt inne i moskeen - og arkitekten fikk streng ordre om å ikke gjøre noe som ødela det gamle byggverket. Da katedralen var ferdig var visstnok den daværende kongen misfornøyd med at såpass mye av den gamle moskeen var endret.


Et av de få kristne
symbolene på utsiden

Nyrestaurert del av østveggen

Inngangen fra appelsinlunden

Innvendig er det de mange buegangene med dobbeltbuer som er mest påfallende. Den islamske helligdommen Mihrab har også en viktig plass.


Bilderesultat for córdoba mesquita
Mihrab viser retningen mot Mekka
Bilderesultat for córdoba mesquita
Bueganger i moskéen
Da vi var i mezquitaen var katedraldelen avstengt pga forberedelser til morgenmesse, men vi fikk tatt noen bilder:


I dag synes jeg at katedraldelenen med sin barokkstil på mange måter fremstår som fremmedelement i forhold til resten av moskeen, selv om den også er svært vakker. Når du går inn i moskeen i dag føler du at du går inn i en moské og du ser katedralen for seg, innerst i bygningsmassen.  Langs flere av ytterveggene ligger det mange små kapeller i tradisjonell, katolsk sør-europeisk stil.  De er ikke så dominerende fordi moskéen er så stor.

Så hva er dette i dag?  Jo nettopp La Mezquita -moske/katedralen, både en moské og en katedral eller noe midt imellom. Utvendig ser dette ut som noe fra den arabiske verden, du må opp i høyden for å se tårnet på katedralen fra utsiden. Den er absolutt enestående, og reiser du til Andalucia MÅ du få den med deg!!!

















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar